Підписатись на розсилку нових статей

С 2009 года журнал издается при поддержке Международного благотворительного фонда в честь Покрова Пресвятой Богородицы


Журнал «Отрок» приглашает авторов для сотрудничества! Пишите нам на адрес: otrok@iona.kiev.ua

Рекомендуємо відвідати

Свято-Троицкий Ионинский монастырь Молодость не равнодушна Покров Страничка православной матери Журнал Фамилия Ольшанский женский монастырь

Наші друзі

Апологія чуда

Людина завжди прагнула до чудес, мріяла про миттєве здійснення своїх бажань... Але для справжньої віри немає такої межі, яка б чітко відділяла чудесне від буденного. Віра і є найбільше чудо, яке відбувається в серці людини. Чому ж людина так жадає чудес?

«Рід цей лукавий, він шукає знамення»

«Справжнє чудо, — писав отець Павло Флоренський, — відбувається в дусі віруючого, коли вбачає він у позірно випадковому волю Того, Яким «вся биша». У житті людини завжди є місце для нез’ясненного, непередбачуваного, незрозумілого, тому вона ніколи не може вичерпно зрозуміти й пояснити своє ж власне життя. «Найбільш чудесним буває часто те, що відбувається в реальності, — писав у своєму щоденнику Ф.М. Достоєвський. — Ми бачимо дійсність майже завжди так, як самі упереджено хочемо розтлумачити її собі. Якщо розберемося й у видимому побачимо не те, що хотіли би бачити, а те, що є насправді, то сприймемо те, що побачили, як чудо».

Іноді ця простісінька очевидність може глибоко дивувати, але деколи вона нестерпна й складна для сприйняття людини. І людина шукає чудо десь на периферії свого життя: в якихось видіннях, знаменнях, авторитетних «старцях» з надприродними можливостями. Напевно, в кожній єпархії можна натрапити на оголошення з пропозицією поїхати до «благодатного старця», який зцілить усі ваші хвороби за один сеанс. Або поглянути на Христа й Богородицю, Котрі з’являються між березами, якщо, звісно, дивитися під певним кутом і, головне, зрання. Іще святитель Ігнатій (Брянчанинов) зауважив, що, ганяючись за чудесами, ми часто шукаємо в Христі переконливі лестощі своїм пристрастям (а не помічника в боротьбі з ними), задоволення власної цікавості й жадання хліба та видовищ.

Людина шукає знамень, чудес, утікаючи від покаяння, від праці й радості жити із Христом. Замість споглядання людина прагне до видовища, афекту, епатажу. Але віра не може глибоко вкоренитися в захоплених переживаннях. Молитва — це не надприродний механізм вирішення проблем, про який ми згадуємо лише тоді, коли залишається сподіватися тільки на чудо. Сенс життя неможливо чітко сформулювати у своїй свідомості, він відкривається серцю, як чудо присутності Божої в житті людини. Але для того щоб побачити Бога і Його участь у нашому житті, потрібна праця, а не напружене очікування чогось незвичайного. Чудо — не сенсаційна звістка про якесь чергове «видіння» чи «знамення». Скоріш за все, це радість і дивування Промислу Божому, який влаштовує все на краще в кожну мить нашого життя всупереч нашим короткозорим прогнозам й очікуванням. У цьому сенсі чудо — це торжество віри в холодному світі розуму.

У щоденнику отця Митрофана Серебрянського (духівника преподобномучениці Єлизавети) є чудові рядки, написані ним в окопах безнадійної Русько-Японської війни: «Скільки разів Господь рятує людей від усяких бід, а вони цього не помічають. Наскільки ж справедливі святі отці, коли настійно вимагають від людей тверезості, уваги до всього того, що відбувається всередині їхнього єства й поза ним, [якби всі чинили так,] тоді вполовину менше було б невіруючих». Лише чудо могло врятувати тоді Росію від поразки, але для отця Митрофана саме поразка й була чудом. Як громадянин, він, звісно ж, хотів, щоб російська армія перемогла, але, як християнин, — дякував за поразку. Адже в цій трагедії Росія зцілялася від духовної пухлини гордості й марнославства. Розумний погляд на речі навіть у найбільшій безвиході життя вбачає волю Божу і її рятівну незбагненність. За мудрим висловом Іоанна Златоуста, воля Божа явно проявляється тоді, коли з безвихідних ситуацій знаходиться вихід. А хіба це не можна вважати визначенням чуда?

Справжнє чудо

Людина вимагає швидкого й безболісного вирішення своїх проблем і з таким настроєм байдуже очікує чуда: Спаси Себе Самого; якщо Ти Син Божий, зійди з хреста (Мф.27, 40). Але Господь відповів мовчанням на цю вимогу людини, і сталося істинне чудо з чудес — Воскресіння Христове. Але змінюється людина, як відомо, не в одну мить, а шляхом повільного переродження.

Все, що відбулося чудесного в межах планети Земля, — це поява людини в її первозданному образі. У певний історичний момент людина, яка за своєю природою належить до іншого світу, відмовляється жити за законами Царства Небесного. І Господь, ідучи з її життя, дозволяє їй жити за законами природи. Людина виявилася емігрантом у чужій країні — емігрантом, який не може повністю реалізувати свої можливості, розкритися як особистість. Тому те, що ми сприймаємо як щось надприродне в житті святих і Самого Христа, насправді просто й природно для людини: Хто вірує в Мене, той учинить діла, які чиню Я, і ще більші від них він учинить (Ін. 14, 12). Просто воно давно втрачене й забуте, як тверда хода для людини з паралічем ніг.

Справжнє чудо — «не набуття надприродних або чужих для людини якостей, — писав Максим Сповідник, — але відновлення тих якостей, які були нам властиві з часу творіння». І це, звісно ж, не здатність ходити по воді, як по суші, або одним словом висушувати смоківницю. Лише Бог зміг стати справжньою Людиною. І лише в Ньому в усій повноті проявилися ті чудесні властивості, які характеризують людину, як істоту, що належить до іншого виміру: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, стриманість (Гал. 5, 22-23). Мені здається, дуже точно визначив цю природну й властиву лише людині якість Лев Толстой у романі «Анна Кареніна» устами свого героя Левіна: «Розум відкрив боротьбу за існування й закон, щоб душити всіх, хто завадить задоволенню мого бажання. Це висновок розуму. А любов до ближнього не міг відкрити розум, бо це нерозумно». А хіба те, що не підвладне холодному здоровому глузду людини, що тікає від її збудженої уяви, ми не можемо назвати чудом?

А як же бути з тими надприродними змінами в стихіях, якими повелівав Господь, з чудесами, які Він творив? Деякі святі отці кажуть, що якби людина не згрішила, то мала б такі ж здатності. Але однак в Євангелії не на цьому ставиться акцент. Господь втілився не для того, щоб безкінечно являти чудеса, а для того, щоб урятувати людину. У цьому світлі, в контексті спасіння ми й віруємо тому надприродному, що творив і творить Господь у Своїй Церкві. Але це, звісно ж, є ознакою істинності Православ’я: у нас, мовляв, благодатний вогонь, отже, у нас і Христос. Чудо в даному випадку, скоріш за все, навпаки має сприяти смиренню й викриттю нашої глухоти: «Слово Його було сповнене сили, — писав святитель Ігнатій (Брянчанинов). — Але люди впали глибоко в морок і млу плотського мудрування; серця й розум їхні осліпли. Стала потрібна особлива поблажливість до хворобливого стану людей. У допомогу слову Божому було дано чудеса». Тому не можна вірити в чудо саме по собі, поза контекстом життя людини, народу, людства. В істинних чудесах немає ніякої загадковості. Вони завжди щось пояснюють, підказують, до чогось кращого направляють. «Справжнє чудо, — писав Павло Флоренський, — і повинно полягати саме в такому раціонально пояснюваному в широкому сенсі явищі». У цьому значенні чудо в православній духовній традиції називають знаменням. Тобто ознакою присутності Божої в житті людини. Але особливо яскраво Його участь відчувається у важкі хвилини життя людей.

Блаженні чисті серцем…

«Знамення — поблажливість до немочі людської», — писав святитель Ігнатій (Брянчанинов). Моя бабуся перед смертю розповіла про те, як їй явилася Матір Божа. Так сталося, що дідуся арештували і йому загрожувала в’язниця, а бабуся опинилася з двома маленькими дітьми на вулиці. У відчаї вона гаряче молилася до Божої Матері в полі серед пшениці й там же заснула. Уві сні їй явилася Богородиця і звеліла спокійно йти на суд. Дідуся, на здивування всіх, відпустили, але про справжню причину його звільнення ніхто так і не довідався до самої смерті бабусі. Адже ж гордитися було нічим, тому що істинна причина благодатного чуда — це покаяння людини, відповідь на смиренний жаль за свої гріхи, які покрило Боже милосердя. Так само було й у 1240 році, коли Божа Матір утішила Своїм явленням руський народ на горі Почаївській під час нашестя Орди. А потім і чудотворною іконою та мощами преподобного Іова у складний час католицької експансії. Тут все розумно й послідовно, тут все говорить про покаяння, про смирення і про Промисел Божий, який рятує людину. Тому народ наш дуже любить засвідчені Церквою почаєвські чудеса.

«Чудо — це ставлення до факту», — писав отець Павло Флоренський. Як наочний приклад для підтвердження цієї думки можу навести слова однієї моєї знайомої віруючої бабусі, яка прожила все життя на далекому хуторі, майже в лісі. Коли вона побачила мій мобільний телефон, то тут же піднесла хвалу Господу: «Це ж треба, які дива творить Господь! Народжується людина в цей світ зовсім маленькою нетямою, і хто б міг подумати, що коли виросте, вона такі дивовижні речі зможе створити!» Якось самі собою згадалися тоді євангельські рядки: Блаженні чисті серцем, бо вони будуть бачити Бога (Мф. 5,8). Мабуть, у цьому й полягає головна умова, за якої можна побачити істинне, Боже чудо. Адже для тієї бабусі навіть літак був справжнім благодатним явищем, що сповнювало її душу радістю й здивуванням тими дарами, якими наділив Господь людину.

Опублiковано: № 5 (41) Дата публiкацiї на сайтi: 28 December 2009

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Апологія чуда

Апологія чуда

Денис Таргонський
Журнал «Отрок.ua»
Для того щоб побачити Бога і Його участь у нашому житті, потрібна праця, а не напружене очікування чогось незвичайного. Чудо — не сенсаційна звістка про якесь чергове «видіння» чи «знамення». Скоріш за все, це радість і дивування Промислу Божому, який влаштовує все на краще в кожну мить нашого життя всупереч нашим короткозорим прогнозам й очікуванням. У цьому сенсі чудо — це торжество віри в холодному світі розуму.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 14 з 14
12:51 24.03.2010 | Юлия
Теперь о вере: очень точное определение веры дает апостол Павел: "Вера же есть осуществление ожидаемого и уверенность в невидимом." (Евр. 11, 1). Саша, у меня возникло ощущение, что Вы смотрите на вопрос веры только в контексте времени. Это- системная ошибка! "Вера от слышания"-говорит тот же апостол Павел. Если мы посмотрим на вопрос веры в контексте вечности, то мы увидим: пока человек живёт во времени, он живёт верой от слышания. Как только он входит в вечность-предметы веры становятся для него зримыми! Здесь-поэтапность. Когда наступит Жизнь Будущего Века (которая наступит независимо от того все верят в неё или нет)-верующие скажут: "Якоже слышахом, тако и видехом во граде Господа сил, во граде Бога нашего, Бог основа и в век." (Пс.47) А что скажут неверующие?! Жизнь верующего человека-опыт доверия Богу. Это не область доказательного. Это- область эмпирического (то есть опыта жизни). Вера-это феномен, который поистине является чудом! :) В заключение открою Вам тайну, которая, я думаю, Вас очень порадует: Человек верит в Бога, а Бог... верит в человека! Бог для того и воплотился, чтобы человек обожился!

P.S. Ну вот, теперь статья соответствует своему названию: ИМЕННО АПОЛОГИЯ
12:49 24.03.2010 | Юлия
Статья очень глубокая и вечно актуальная! Позволю себе ответить на комментарий читателя Саши:"Боимся отступить от давно изживших себя церковных ритуалов, боимся поверить в себя"... А зачем отступать?! "Начало премудрости-страх Господень"-говорит Священное Писание. Ваша критика ни на чём не основана, это просто "голая" эмоция по типу : "а слабо тебе выпрыгнуть из окна 9-го этажа?!" Может быть, кому-то и "не слабо". Вопрос в другом: а смысл? Так человек, отпадающий от Бога-Источника Жизни-отпадает в смерть, тление...
01:54 14.03.2010 | денис
Мне совершенно не понятно откуда вы взяли, что христиане тормозят прогресс. Почитайте первые социологические исследования М. Вебера в средневековой Европе. Он сделал вывод, что 90 процентов научного и производственного потенциала на первых капиталистических предприятиях составляли именно христиане.Да и разве не глубоко верующий христианин академик Раушенбах разработал чертёж и конструтивно реализовал первые полеты в космос.И вместе с тем он написал глубокие богословские тракткты, почитайте его "Логику троичности"например.Святой Николай Сербский писал, что если бы человечество не использовало своих талантов для войны и разрушения, то прогресс продивинулся намного дальше чем его современный уровень развития. Он говорил, что прогресс и есть часть Промысла Божьего о человечестве.
В своих далеко неполных комментариях на ваш комментарий, я отнюдь не стремлюсь вас в чём-либо убеждать или вести с вами полемику. Это просто просьба быть корректным в своих суждениях, о тех людях, которым дорого то что вы критикуете не страницах этого журнала, даже не потрудившись ознакомится с предметом своей критики. Я вынужден констатировать это просто как предубеждение, не основанное ни не каком фактическом материале.Рад в дальнейшем общению с вами. И надеюсь оно будет предметным и интересным.
01:51 14.03.2010 | денис
Вы наверное не поняли того, что критикуете, или просто не успели разобраться.Разве Христианство унижает человека? Христианство это религия личности писал А.Ф Лосев. Ерих Фромм в своем "Психоанализе религии", говорил о том, что христианская культура поставила во главу угла отдельную личность, а не социальный организм, который ради общей пользы может пренебрегать отдельным человеком.Христианство настолько возвышает человека, насколько коммунизм например его унижает.В христианстве "Бог стал человеком, чтоб человек стал Богом" (Афанасий Александрийский)В христианстве человек определяет кем ему быть, в коммунизме человек - это "продукт материальн-производственных отношений".Здесь нет уважения к человеку, согласно Марксу - это просто продукт, которому определяют его место.Не зря А.Лосев в соей "Далектике мифа", говорил, что коммунистический режим, это форма языческой религии. Она основывается на поклонении богам в виде вождей, которые при слепом исполнении их указаний даруют светлое будущее.
01:17 14.03.2010 | денис
Здравствуйте Саша.Я рад что ваша искренняя вера в человека нашла отклик в статье.Моя искренняя вера в Бога не исключает этой веры, а скорее углубляет. И всё же мы оба религиозные люди, по той простой причине, что научно не доказано того факта, что мир произошел и существует без вмешательства Творца, а значит в это необходимо верить, а вера это чисто религиозный метод познания мира.Вы наверное знаете, что в основе научного не религиозного метода лежит эксперимент, на нем основывается весь гносеологический инструментарий, ему предшествует гипотеза , а после него вырабатываются постулаты теории, и выстраивается мировоззрение.Мне просто интересно, когда был поставлен такой эксперимент, который позволяет с такой фанатичной уверенностью утверждать, что вся верующая часть человечества в темноте."Машина не может ездить без бензина, а человек не может мыслить без оснований"(Честертон)

16:34 13.03.2010 | Саша
Прошу прощения, но как-то это все примитивно. При таком подходе мы скоро и вовсе деградировать начнем, в каменный век вернемся, будучи уверенными, что любая искорка (пусть даже и огня) это ни торжество человеческого разума, а промысел каких-то непонятных и пугающих сил. Не хватит ли бояться самих себя, своего интеллекта, исскуственно загоняя весь потенциал своих мыслей под атавистический колпак предубеждений в угоду древним традициям? И все только потому, что опять же боимся. Боимся отступить от давно изживших себя церковных ритуалов, боимся поверить в себя, а подобные статьи еще больше пытаются (к сожалению довольно успешно) урезонить то стадо безвольных овец, каковым является наше убогое общество на данным историческом срезе. Я, увы, не жила во времена Союза, но согласна со многими принципами советской власти. Да, популяризировали тогда атеизм, но и в космос летали, и лекарства изобретали, и технологии разрабатывали. И все это делали ЛЮДИ, а вмешательство выщих сил так по сей день доказать не удалось и вряд ли удастся!
00:15 15.02.2010 | владимир
вот ходиш,ходиш себе по земле ,и не замечяеш что рядом с тобой живут люди ,которые не просто умеют говорить ,а какраз по твоей нужде ,тебе в душу ,...Главное наверное правильно настроится и искать Божий глас ,а чрез кого Бог найдет .Слава Богу за все !!!
12:33 25.01.2010 | W_D
хороший сайт
20:49 20.01.2010 | Сергей
Хорошо и достаточно доступно написано, не смотря на действительную глубину переданой мысли.Если автор молод - Слава Богу что Господь продолжает изливать свою благодать "воды живой" на молодое поколение, во времена "нравственного и духовного хаоса",разврата и повседневной суетности.Если автор в возрасте - не останавливайтесь, ваши мысли имеют право быть услышанными и подобные публикации не останутся "Гласом вопиющего в пустыне".Спаси вас Господи!
22:27 04.01.2010 | Катеринка
Очень интересная статья! Иногда теряясь в суетах этого мира, в проблемах или "бескрайних просторах интренета" мы забывает о своей сущности, и ждем подтвердения своей вере или убеждениям... и забываем о главном чуде - Восрешении Христа и о том, что он ради нас сделал! Дело просто в нашем маловерии! Нам нужно как тому Фоме "потрогать"(пощупать, понюхать) и только тогда "уверовать"! Слава Тебе, Господи, за милость твою и терпение в вразумлении нас маловерных!
20:09 01.01.2010 | Виктория
Явно видно, что автор живет тем о чем пишет. И этот факт непристанно радует:-) Спаси Господи!!!
23:11 31.12.2009 | Оля
Спаси Господи! ) Чудова статя! )
22:19 30.12.2009 | Наталья
Спасибо за статью!!!!
00:21 30.12.2009 | Galina
Спасибо! Всё так! :-)))

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: