Підписатись на розсилку нових статей

С 2009 года журнал издается при поддержке Международного благотворительного фонда в честь Покрова Пресвятой Богородицы


Журнал «Отрок» приглашает авторов для сотрудничества! Пишите нам на адрес: otrok@iona.kiev.ua

Рекомендуємо відвідати

Свято-Троицкий Ионинский монастырь Молодость не равнодушна Покров Страничка православной матери Журнал Фамилия Ольшанский женский монастырь

Наші друзі

Петро й Павло

Єдність протилежностей

Кому й коли першому здалося, що церковне життя робить людей одноманітними, так би мовити, рівняє за шаблоном, — невідомо. Але думка ця, як і інші бур’яни, легко вкорінилася. Голими руками її не вирвати. Мені ж, як не погляну на ікону Петра і Павла, хочеться і плакати, й сміятися. Радію з того, що такі різні — і разом. Сумую з того, що багатьом це незрозуміло. Для них — це слово.

Важко знайти у світі людей, настільки не схожих один на одного, як Петро і Павло. Почнемо з родини. Павло — незайманий. Він хотів, щоб люди наслідували його і, вільні й невинні, цілковито присвячували себе служінню Богу. А Петро одружений. Христос приходить у його дім та зцілює його тещу. І потім в його апостольських трудах дружина була його супутницею й помічницею. Сімейний чоловік і старий холостяк — це люди з різних планет. Відмітимо для себе цю психологічну відмінність, щоби потім ще більше прославити Бога.

Петро знає Христа в тілі. Звуки голосу, тепло рук, погляд, спільні мандри й молитви приліпили серце Петра до Ісуса Христа від початку. «Куди підемо? Ти маєш слова життя вічного». Петро був свідком багатьох чудес. Інколи з іншими — Яковом та Іоанном — на Фаворі та в домі Яіра, — а іноді й сам, як під час вилову риби з дидрахмою в роті (податок на храм). Петро особливо прив’язався до Христа. Не лише благодать вабила його, але й роки, прожиті разом, сама невідлучність від Учителя. Павло, натомість, Христа в тілі не знав і навіть цим хвалився. Іоанн Предтеча — це кінець пророків і початок апостолів, тобто кінець тих, хто говорив, не бачивши, і початок тих, хто бачив і свідчить. Так само й апостол Павло — кінець апостолів і початок святих отців, тих, хто не бачив і не знає Христа у плоті, але знає Його серцем і служить Йому не менше за тих, що ділили з Ним їжу.

Петро простий. Що таке риболов? Натруджені руки, запах солоної води і напівголодне життя. Це в нас риба дорожча за м’ясо. А якщо їсти її щодня та її ж таки вимінювати на хліб та іншу їжу, тоді ставлення до неї буде геть іншим. Рибалці немає діла до книг і до високого споглядання. Він суворий, і більшість його молитов — про гарний ekjd.

Павло — мудрець. Він — знавець Закону. Кожна йота у священних книгах була ним не раз обцілована. Ні, він не білоручка. В релігійних школах у євреїв юнаки разом зі святими книгами вивчали ремесла. Зі слів Закону не зробити ні золотого вінця, ні лопати. Це і не привід для особистої хвальби, і не джерело заробітку. Павло шиє намети. Потребам його і тих, хто з ним, служать його власні руки. Але головне в ньому — це високий пафос палаючого серця й широка освіченість. Еллінські поети не чужі йому. Його послання настільки обширні й повні таємниць, що Петро — рибалка — знаходить в них дещо «тяжко зрозуміле».

Вони розділили світ. Петро пішов до обрізаних. Тоді як Павло, обтрусивши з ніг попіл синагоги, пішов до язичників. Ті виявилися більш вдячними слухачами. Їхні серця були більш відкритими, а у Павла було багато слів та образів, щоб торкнутися цих сердець. Кожен з них поспішав. Адже світ великий, а дні людини пораховані й подихи її зважені. Потрібно було встигнути обійти якомога більше міст, щоб на базарах і в синагогах говорити, переконувати. А потім уночі за містом або у підвалах багатих осель хрестити, ламати хліб, рукопокладати пресвітерів.

У них не було ніякого пієтету одне до одного. Вони могли не сходитися в думках і сперечатися, могли викривати один одного наодинці й при свідках. Слово «великий», яке ми сьогодні відносимо до одного й іншого, вони відносили лише до втіленого Бога, Котрого один з них знав довше, інший — менше, але любили вони Його однаково. Власне, ця любов до Христа і ставить їх поряд. Ця любов приводить їх до столичного міста, аби одночасно постраждати за ім’я Христове.

Ще одну річ не можна оминути увагою. І Петро, й Павло — люди, які каються. Найбільшу славу у проповідуванні Євангелія Христос віддав колишньому зраднику й колишньому гонителю. Не чистих Янголів і не незлобивих немовлят Господь поставив біля воріт Небесного Єрусалима. Ключі від Царства, владу в’язати й розв’язувати Він дав тим, хто з власного досвіду знає, що таке тяжко согрішити й прогнівати Бога. Апостоли не осуджують грішників, а лише співчувають їм. Самі вони спасені не «від учинків», а лише милістю Божою. Це робить їх близькими нам і вселяє в нас надію.

До раю вони увійшли не тими, якими колись були. Потрібні були сльози та праця, погрози й переслідування. Потрібно було докорінно змінитися. Знаком цієї зміни стала й зміна імен. Симон став Петром, тобто «каменем», Савл став Павлом, тобто «маленьким». Змінюйтеся ж і ви, — говорять нам першоверховні. Тим, хто зможе змінитися, Господь дасть нове ім’я, яке відоме лише Богу й тому, хто його носить.

Ти все відаєш, Господи, відаєш Ти, що кохаю Тебе! — говорив Петро (Ів. 21, 17). Для мене життя то Христос, а смерть то надбання, — говорив Павло (Флп. 1, 21).

Абсолютно різні за всіма життєвими обставинами: за освітою, темпераментом, сімейним станом, — стоять вони поряд, поєднані однією вірою, одним покаянним поривом, одним бажанням послужити Сину Божому. Такими бачимо ми їх на будь-якій іконі Петра й Павла.

Можливо, комусь здається, що церковне життя рівняє людей за одним шаблоном. Навряд чи це вірно. Свято Петра й Павла не дає місця подібним думкам.

Опублiковано: № 4 (40) Дата публiкацiї на сайтi: 20 July 2009

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Петро й Павло

Петро й Павло

Андрій Ткачов
Журнал «Отрок.ua»
Кому й коли першому здалося, що церковне життя робить людей одноманітними, так би мовити, рівняє за шаблоном, — невідомо. Але думка ця, як і інші бур’яни, легко вкорінилася. Голими руками її не вирвати. Мені ж, як не погляну на ікону Петра і Павла, хочеться і плакати, й сміятися. Радію з того, що такі різні — і разом. Сумую з того, що багатьом це незрозуміло. Для них — це слово.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 9 з 9
20:19 06.02.2011 | Виктория
Александр, а разве основателем ХРИСТИАНСКОЙ церкви стал не сам Господь наш Иисус ХРИСТОС?
22:13 29.12.2010 | Александр
Интересно, кто из ни[ все-таки стал основателем Христианской церкви?
17:20 29.06.2010 | Андрей
Очень интересно спасибо что пишете
22:23 22.08.2009 | Анна
Не удивительно, что истинные христиане всем кажутся одинаковыми.Все верующие находятся под одним куполом и смотрят через одну и ту же призму - ЛЮБОВЬ.Все же остальные уж очень разные между собою; один не может себе отказать в чревоугодии, другой в аморальности.Вот и кажется, что разница огромедная.
12:56 14.08.2009 | Yarick
>>13:25 27.07.2009 | Степан

Невже роздiлився Христос?
13:25 27.07.2009 | Степан
Можливо це богословськи неграмотно, але для мене ці два Велетня Церкви ніби паралель сучасного стану Тіла Христового:
Католицький Захід і Православний Схід
21:45 23.07.2009 | Света
Общество делится. "Люди моего круга, не моего"- мне всегда это казалось несправедливым, но реальность "жития" неумолима.. Только вера людей так искренне мирит и смиряет.. Это прекрасно.. И здорово...
22:44 21.07.2009 | Galina
Понравились рассуждения!!! И как я поняла: неученым мужам - больше доверия :-))) ап.Петру доверили ключи от рая!
08:44 21.07.2009 | Андрей
Всё в точку! Как всегда у батюшки Андрея. А моя гордость всегда понуждает всех строго судить по одной мерке- преимущественно по своей.

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: