Підписатись на розсилку нових статей

С 2009 года журнал издается при поддержке Международного благотворительного фонда в честь Покрова Пресвятой Богородицы


Журнал «Отрок» приглашает авторов для сотрудничества! Пишите нам на адрес: otrok@iona.kiev.ua

Рекомендуємо відвідати

Свято-Троицкий Ионинский монастырь Молодость не равнодушна Покров Страничка православной матери Журнал Фамилия Ольшанский женский монастырь

Наші друзі

Свідки Церкви

Немає ближчого та тіснішого зв’язку, ніж єдність думок, почуттів, єдність мети. Мета життя християнина — спасіння. Святі отці досягли цієї мети. Їхні книги написані за натхненням Духа Святого. Творіння святих отців подібні до дзеркала: читаючи їх уважно, можна побачити недоліки своєї душі.

Перші кроки в моєму церковному житті були сповнені розпачливої розгубленості. Голова йшла обертом від такого розмаїття почуттів, думок і переживань. Про один і той самий предмет, наприклад, мені випадало чути зовсім різні і часто навіть протилежні думки. З амвона я дослухався до одного, а читав, як мені здавалося, зовсім протилежне у авви Дорофея. Ну та й, звісно, все, чому вчили наші бабусі з багаторічним церковним стажем, здавалося мені істиною. Але як це узгодити? Кому довіряти? Невже в Церкві доводиться вибирати і думати над тим, у що віриш?

У цей момент я міг розвернутись і піти з Церкви. Проте мені пощастило. Поруч опинився батюшка, кот¬рий хоча і не все пояснював, зате вмів вчасно з’явитися з потрібною книгою в руках. Він ніколи й нічого мені не доводив і не відправляв мене до Google. Він давав можливість пожити, помолитися, подумати, почитати, і відповідь ставала очевидною.

 

Протоієрей Георгій Флоровський писав, що богослов не той, хто до чогось додумується своїми зусиллями, шляхом збирання й систематизації інформації, а той, кому Бог відкривається Сам, у міру можливості, старан¬ності та смирення людини. Ми ж приходимо до Церкви зі звичкою про все отримувати інформацію легко та швидко. І одразу ж розчаровуємось — у Церкві зрозуміти все одразу не виходить.

На думку святителя Ігнатія (Брянчанінова), бажа¬но читати книги тих отців, котрі ближчі нам за часом і світоглядом, щоб не бентежилася душа від того, що хоча й святе, та поки їй чуже. А бентежать найчастіше брошурки або листівки типу «Пекло і рай за вченням святих отців». Церква відкриває для людини простір, у якому можна дихати вільно, в догматичних межах Символу віри, під покровом благодаті, і знаходити відповіді на питання у тих отців, котрі близькі нам за поглядом, способом життя, зрештою, навіть за характером. І якщо думка одного отця відрізняється від думки іншого в питанні, наприклад, про митар¬ства та Страшний Суд, то це не означає, що думки ці суперечать одна одній, а просто кожен відповідно до свого духовного досвіду та різного шляху богопізнання висловлює свої думки. Найчіткіше ставлення Церкви до цієї проблеми висловив преподобний Варсонофій Великий: «Як Господь явив нам шлях життя через пророків та апостолів, хоча кожен з них говорив від себе, і Бог не провіщав виключно через одного з них, а залишене одним з волі Божої сказане іншим, так вчиняв Бог і зі святими, хто був після них: про що одні кажуть сумнівно, те витлумачують наступні, щоб Бог завжди прославлявся через святих Своїх».

«Церква — це єдність розмаїття», — писав Льюїс. Навіть Петро і Павел не завжди були повністю згодні один з одним, але перемогла Церква, її соборний розум.

Тому, коли щось бентежить, не варто робити скороспілі висновки. Святі отці могли помилятися і помилялися, але при цьому змирялися перед ав¬торитетом Церкви, не утверджуючи своєї думки як істини. Більше того, помилялися навіть Собори, чиї рішення визнані канонічними. Так, наприклад, 16-те правило Шостого Вселенського Собору виправляє помилку, припущену в 15-му правилі Святого Помісного Неокесарійського Собору. Отці Неокесарійського Собору ухвалили, що в будь-якому, навіть дуже великому місті, не повинно бути понад сім дияконів, посилаючись при цьому на книгу Діянь апостольських. Отці ж Шостого Вселенського Собо¬ру поправили їх, кажучи, що служіння тих дияконів стосувалося потреб трапез, а не таїнств, і тому до дияконів-священнослужителів не повинно застосо¬вуватися обмеження. Святі вміли й відмовлятися від своєї «правоти». Єресь у Церкві народжується тоді, коли чиєсь судження претендує на винятковість. В аскетичній чернечій практиці воно навіть засуджу¬ється як ознака облесливого стану душі. Судження — це не мисль, а, ймовірніше, упевненість у власній правоті: «Це правильно, бо я так думаю».

 

У католицизмі таке явище, як «приватна богослов¬ська думка» (теологумен), цілком узаконене. Має право на життя будь-яке твердження, якщо лише воно було висловлене святим. Там у певні історичні періоди пану¬вала та чи інша цілком зручна у певних умовах доктри¬на. Зараз, наприклад, офіційним вченням Католицької церкви є неотомізм — модернізована доктрина Фоми Аквінського. Але в Православ'ї цей принцип неможли¬вий. Бо Церква, на думку отця Ніколая Афанасьєва, — це «наше життя в Христі і Христове життя в нас». І кожна людина, включена в Церкву, сприймає це життя по-різному. Якщо це, наприклад, святитель Григорій Нісський, людина блискучої освіти, то він висловлює в зручних для нього словах ті думки, які виникають у його душі від доторку благодаті до серця: Від повноти серця говорять уста (Лк. 6,45). І Господь не зневажає, а благословляє його освіту, як у Євангелії: Кожен книжник, що навчений про Царство Небесне, подібний до того господаря, що зі скарбниці своєї виносить нове та старе (Мф. 13, 52). А якщо це, наприклад, простий неосвічений пастух Павел Препростий (учень Антонія Великого), який зміг запам'ятати одне-єдине речення з усього багатства богословської думки Православ’я: Блажен муж, що не йде на раду безбожних (Пс. 1,1), — і цього йому виста¬чило, щоб обмірковувати все життя, - то Господь і цю простоту благословляє, але простоту, а не невігластво. Тому що одне слово, сказане святим Павлом, за своєю силою і глибиною може дорівнювати десяткам, сказа¬ним святителем Григорієм. Але говорять вони одне й те саме, просто по-різному.

Святі отці жили в різний час в різних культурах, і у своєму по-святому проникливому сприйнятті світу вони не відкидали, а навпаки, розкривали й осмислювали цю культуру або епоху. Та вони не були сучасними в смислі «популярними»; на думку Честертона, «Церква узгоджувалася в часі зі смаками й модами, але завжди могла їх приборкати і пережи¬ти». Звісно ж, цей життєвий принцип Церкви завжди відображався в святоотецькій думці. Бо святі отці говорять про Христа мовами різних культур, різних епох і в різних обставинах, і тому їхні думки можуть видатися невідповідними одна одній. Та все ж вони виражають один Дух, Котрий однаково дихає в над¬рах Церкви як у І, так і у XXI столітті. І це і є те святе Передання, те диво єдності в розмаїтті епох, культур, особистостей, про яке так точно висловився знаний богослов XX століття святитель Іларіон (Троїцький), кажучи про Церкву: «Триєдність Божества і єдність людства».

 

Ось іще на чому хотілося б наголосити в питанні про судження. Справа в тому, що Передання Церкви літургічне. Тобто святі отці висловлювали свої погля¬ди, виходячи зі своєї молитви, і саме воцерковленої молитви: «Наше вчення походить з Євхаристії, і Євхаристія підтверджує вчення» (святитель Іриней Ліонський). І тому дуже важливо, щоб силкування нашого розуму в прагненні розібратися в тому, що сповідуєш, відповідали силкуванням нашого серця в спробах молитися.

Адже Церкву неможливо окреслити рамками фі¬лософської системності: «Церква — це молитва Отцю у Христі» (отець Олександр Шмеман). Це життя в благо¬даті, а пояснити життя неможливо, його можна просто описати, що й зробили євангелісти: Бо життя явилося, і ми бачили і свідчимо, і сповіщаємо вам це вічне життя (1Ін. 1, 2). А продовжують із покоління в покоління це ж усвідомлене «свідчення» святі отці. У цьому свідченні й полягає все те, що ми називаємо живим та животвор¬ним Переданням Церкви. Згадайте, скільки тисяч людей приходили до Христа, але не для того, щоб піти за Ним, а навпаки, піти, взявши потрібне в Нього. І тільки ма¬ленька жменька людей намагалася уважно вдивлятися в життя Христа.

Бесіда і товариство ближніх дуже впливають на людину. Розмова і знайомство з ученим повідомляють багато відомостей, із поетом - багато піднесених думок і почуттів, з мандрівником - багато знань про країни, про устрої та звичаї народні. Розмова і знайомство зі святими надають святості. С преподобним преподобен будеши, і с мужем неповинним неповине нбудеши, і с ізбранним ізбран будеши (Пс. 17, 26-27).

Опублiковано: № 5 (35) Дата публiкацiї на сайтi: 06 November 2008

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Свідки Церкви

Свідки Церкви

Денис Таргонський
Журнал «Отрок.ua»
святі отці говорять про Христа мовами різних культур, різних епох і в різних обставинах, і тому їхні думки можуть видатися невідповідними одна одній. Та все ж вони виражають один Дух, Котрий однаково дихає в над¬рах Церкви як у І, так і у XXI столітті. І це і є те святе Передання, те диво єдності в розмаїтті епох, культур, особистостей.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 7 з 7
15:08 23.06.2011 | Анна
Спасибо!
22:45 01.12.2008 | Валерий
Спасибо за статью. Спаси Вас Господи!
23:40 11.11.2008 | денис
продлжение: Старец Амвросий своим прозорливым умом и просветленным сердцем сделал выбор: говорить о самом простом, но имеющем абсолютное значение для человека, вместо того, чтобы говорить громкие слова о том, что может подождать — не потому что Бог второстепенен, а потому что Бог есть любовь. И не потому что человек, ставивший вопрос о духовной жизни, не нуждался в спасении; а потому что он и без того знал достаточно, чтобы спастись.»
Когда я пришел в Церковь, то не искал своего личного духовника, или человека, который может ответить на мои вопросы о духовной жизни. У меня не было никаких критериев подходящего старца и тем более мыслей о том, что он должен быть обязательно преподобным. Мне просто было больно, тяжко на душе, и я искал утешения, я просто искал человека, который смог бы мне помочь. И так случилось, что им оказался именно батюшка. Но это ведь не обязательное для всех правило. « Если кто искренно и от всей души ищет спасения, того Бог приведёт к истинному наставнику… Не беспокойтесь – свой своего всегда найдет»,- писал прп. Лев Оптинский.
Конечно же это совсем не ответ, а просто что-то из пережитого и прочитанного. Может быть я уклонился от ответа, тогда извините.
23:37 11.11.2008 | денис
продолжение: Почитайте письма оптинских старцев, и вы обнаружите удивительную вещь - оказывается, вся духовность у нас перед носом лежит. «Всякое дело – путь к Господу и конец его - смерть» (Сент-Экзюпери). Просто нужно чем-то хорошим жить, тогда и помощник найдётся по духу - духовник. Я просто в восторге от одного случая из жизни Амвросия Оптинского, но приведу его в пересказе Антония Сурожского: «… он как-то беседовал с людьми, которые ставили ему вопросы о духовной жизни. И вдруг посреди беседы, в момент, когда, казалось бы, они говорили о самом святом, он прервал разговор, выудил из толпы какую-то старую крестьянку, посадил рядом с собой и долго-долго говорил о том, как надо кормить индюшек. Когда он кончил и вернулся к своим первым собеседникам, ему был поставлен вопрос: как вы могли это сделать? Вы же говорили о Боге, о духовной жизни, о спасении души — и прервали это для того, чтобы говорить о пустяках с какой-то старушкой из соседней деревни?.. И Амвросий тогда сказал замечательную вещь: беседа, которую мы вели с вами, была роскошью; вы и без меня много знаете; на том, что вы знаете , вы можете прожить и в Царство Божие войти. Но для этой старушки ее индюшки — вопрос жизни и смерти; она нанята их пасти, ничего другого в жизни не умеет делать; и индюшки мрут. Ее выгонят, и она будет нищей...
23:31 11.11.2008 | денис
продолжение:Мы часто немного глупим, когда, стремясь к чему-то возвышенному и духовному, упускаем мелочи, саму жизнь, саму воплощённую духовность. Это всё равно, как вместо того, чтобы наслаждаться вкусом коньяка столетней выдержки, мы его переворачиваем, как стакан водки, для того, чтобы просто напиться. В дневнике о. Митрофана Серебрянского (духовника преподобномученицы Елизаветы), есть замечательные строчки, о таком скольжении мимо жизни: «Сколько раз Господь спасает людей от всяких бед, а они этого и не замечают. Как же справедливы святые отцы, настойчиво требуя от людей трезвения, внимания ко всему, что происходит внутри и вне их существа, тогда наполовину меньше было бы неверующих». «Природа человека такова,- говорил Иоанн Златоуст,- что успев в великом, мы затрудняемся малостью».
Духовная жизнь начинается тогда, когда сталкиваешься с тем, что сам не в силах ни понять ни исполнить и начинаешь просить помощи, потому что всё уже перепробовал и во всём разочаровался, - осталось только это. И если это опытный монах, то он чувствует свою беспомощность перед страстями, а если это учительница, то она беспомощна перед неуправляемым классом. «Потому Бог и не подает силы к исполнению, чтобы мы не превозносились, а смирялись»,- пишет Макарий Оптинский. Вот в чём оказывается весь фундамент духовной жизни. И если он отсутствует в проекте построения правильной духовной жизни или просто счастья человека, то не уверен сможет ли устоять дом.
23:28 11.11.2008 | денис
Здравствуйте Костя. Я уж точно не смогу ответить на ваш вопрос, потому что опыта духовной жизни у меня нет. А вопрос о смирении для меня вообще «тёмный лес». Да и жизнь человека это не механизм, который можно «подлампичить», применив какую-то общую для всех формулу, жизнь это как говорил Достоевский, художественное произведение. Поэтому суть человека невозможно очертить, ограничить какими-либо формулировками. Некие общие правила и закономерности, описанные например в книге Феофана Затворника «Что такое духовная жизнь и как на неё настроиться», это только вектор, указующий направление вашего личного поиска. Ведь ищем-то мы для того что бы молиться и почувствовать вкус жизни вкус тех ценностей, которые когда то для нас были просто нравоучениями, без которых можно обойтись. Православие– это вкус жизни, и для того, чтобы его почувствовать в своем сердце, наверное стоит прислушиваться к тем акцентам, которые ставит церковь в вашей личной практической жизнедеятельности. Это как музыкант, который учится играть на фно по произведениях Бетховена, но почувствовав вкус музыки, он начинает играть сам.
21:03 09.11.2008 | Константин
Здравствуй Денис ,тема тобой поднятая очень широкая и нужная-это тема правильного воцерковления и правильного выбора себе наставника(по максимому - преподобного, но гдеж его взять?). И тут много о чем есть поговорить , но напишу о главном .
"Протоиерей Георгий Флоровский писал, что богослов не тот, кто до чего-то додумывается своими усилиями, путём собирания и систематизации информации, а тот, кому Бог открывается Сам, по мере возможности, по мере усердия и смирения человека." - в этой фразе выражена как бы суть всей проблемы . Если человек както ,или что то зделает и Бог ему откроется ,т.е. произойдёт встреча двух личностей и восстаносится связь ( ре-лигия )с Богом ,то и правильная духовная жизнь начнётся. А вот как "смириться правильно", куда приложить "усердие" человеку ,чтоб его поиск Бога увенчался успехом. Да ,святые отцы - это хорошо и очень правильно , но ..., если я тебе раскажу о моей встрече с Ивановым Иваном Ивановичем ,кто он и какой он человек и личность , а потом ты сам с ним встретишься , то наверняка скажешь , что ты его себе не таким ( или не совсем таким ) представлял. Также и о встрече святых с Богом , мы можем прочесть и както себе представить Его(Бога)себе.Но увы...это не будет истинна ,а лишь НАШЕ представление....
Интересно ,что думают по этому поводу пастыри , т.е. те ,кто взял на седя бремя и обязанность привести людей к Богу ?

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: