Підписатись на розсилку нових статей

С 2009 года журнал издается при поддержке Международного благотворительного фонда в честь Покрова Пресвятой Богородицы


Журнал «Отрок» приглашает авторов для сотрудничества! Пишите нам на адрес: otrok@iona.kiev.ua

Рекомендуємо відвідати

Свято-Троицкий Ионинский монастырь Молодость не равнодушна Покров Страничка православной матери Журнал Фамилия Ольшанский женский монастырь

Наші друзі

Cуд Божий

У 1929 році після біржового краху в Нью-Йорку світ здригнувся від глобальної економічної кризи, що продовжилася до середини 30-х років. Капітально підірвавши економіку США і розвинених країн Західної Європи, криза призвела до занепаду господарського життя й багатьох інших держав. Десятки мільйонів людей втратили роботу, опинившись за межею бідності; було паралізоване виробництво, торгівля, будівництво; закрилися тисячі банків... Роздуми про цю економічну катастрофу, викладені в одному з листів святителя Николая Сербського (Велимировича), сьогодні набувають особливої актуальності.

Питаєш мене, людина Божа, про причину й значення кризи, що настала. Хто я такий, що ти запитуєш мене про цю велику таємницю? «Говори, якщо є в тебе щось більше за мовчання», ― сказав святитель Григорій Богослов. І хоча я вважаю, що зараз мовчання вище за будь-яке слово, але з любові до тебе напишу, що я думаю з цього приводу.

«Криза» ― слово грецьке, у перекладі воно означає «суд». У Святому Письмі слово «суд» вживається неодноразово. Так, ми читаємо в псалмоспівця: Цього заради не воскреснуть нечестиві на суд (Пс. 1: 5). Далі знову: Про милість та суд я буду співати Тобі, Господи (Пс. 100, 1). Мудрий цар Соломон пише, що від Господа прийде суд кожному (див.: Прип. 29, 26). Сам Спаситель сказав: Отець і не судить нікого, але весь суд віддав Синові (Ін. 5, 22). Апостол же Петро пише: Час початися суду з дому Божого (1 Пет. 4, 17).

Заміни слово «суд» словом «криза» і читай: «милість і кризу співатиму», «від Господа прийде криза кожному», «Отець всю кризу віддав Синові», «Час початися кризі з дому Божого».

Колись європейці, якщо спіткало їх якесь лихо, вживали слово «суд» замість слова «криза». Зараз слово «суд» замінили словом «криза», зрозуміле слово ― менш зрозумілим. Наступала посуха, казали: «суд Божий!»; повінь ― «суд Божий!». Починалася війна або епідемія ― «суд Божий!»; землетрус, сарана, інші нещастя, завжди одне ― «суд Божий!». Значить, криза через посуху, криза через повінь, через війни та епідемії. І на теперішню фінансово-економічну катастрофу народ дивиться як на суд Божий, але називає її не судом, а кризою. Щоб помножилося лихо від нерозуміння! Бо, поки вимовлялося зрозуміле слово «суд», була зрозуміла і причина, яка призвела до біди, був відомий і Суддя, який допустив біду, і мета, заради якої біду допущено. Після підміни слова «суд» словом «криза», малозрозумілим для більшості, ніхто не може пояснити, ні від чого вона, ні від кого, ні задля чого. Тільки цим і відрізняється теперішня криза від кризи, що відбувається через посуху й повінь, війну або епідемії, сарану або іншу напасть.

Ти запитуєш про причину теперішньої кризи, або суду Божого? Причина завжди одна. Причина всіх посух, повеней, епідемій та інших незгод та сама, що й нинішньої кризи, ― боговідступництво. Гріх боговідступництва викликав і цю кризу, і Господь допустив її, щоб розбудити, протверезити людей, щоб вони отямилися й повернулися до Нього. Через гріхи й криза. Насправді, Господь використав сучасні засоби, щоб напоумити сучасних людей: Він завдав удару по банках, біржах, по всій фінансовій системі. Перекинув столи міняльників усього світу, як колись Він зробив це в Єрусалимському храмі. Посіяв небувалу паніку серед торговців і міняйл. Збурив, скинув, змішав, збентежив, оселив страх. І все для того, щоб гордовиті європейські й американські мудреці пробудилися, отямилися, згадали Бога. Для того, щоб вони, утверджені в затишку матеріального благополуччя, згадали про душі, визнали своє беззаконня й поклонилися Богу Вишньому, Богу Живому.

Як довго триватиме криза? Допоки гордовиті винуватці не визнають перемогу Всесильного. Допоки люди не здогадаються незрозуміле слово «криза» перекласти на свою рідну мову і з покаянним зітханням не вигукнуть: «Суд Божий!»

Назви й ти, чесний отче, кризу судом Божим, і все буде тобі зрозуміло.

Вітання тобі й мир від Господа!

Опублiковано: № 6 (36) Дата публiкацiї на сайтi: 24 November 2008

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Cуд Божий

Cуд Божий

Николай Сербський
Журнал «Отрок.ua»
Господь використав сучасні засоби, щоб напоумити сучасних людей: Він завдав удару по банках, біржах, по всій фінансовій системі. Перекинув столи міняльників усього світу, як колись Він зробив це в Єрусалимському храмі. Посіяв небувалу паніку серед торговців і міняйл. Збурив, скинув, змішав, збентежив, оселив страх. І все для того, щоб гордовиті європейські й американські мудреці пробудилися, отямилися, згадали Бога.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 5 з 5
16:53 20.05.2011 | Анна
Спасибо!
14:25 17.03.2009 | Татьяна
По поводу комментария Яны. Кого считать нищим? Тех, у кого мало денег, или тех, которым не хватает даже больших денег? Кстати, заканчивают жизнь самоубийством как раз не те, у кого мало денег, а те, которые бояться потерять то многое, что уже имеют.
19:09 16.12.2008 | А.Новиков
Всем рекомендую читать словари, только там раскрываются общепризнанные понятия. Потом сравнивать эти понятия и складывать их в единый образ. Только так можно разобраться, по сути, в значимости терминов «кризис» и «суд». А то, что на планете много людей, которые не имеют представления о совести, это давно и многим известно.
16:09 15.12.2008 | Яна
Это все конечно прекрасно, спасибо за патетику. наверняка статья пригодится тем нищим у которых и так дела неважно. им станет легче.
12:36 04.12.2008 | Yarick
Очень актуальная статья.
Святителю Николае, моли Бога о нас

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: