День восьмий

Церква дбайливо охороняє свою ідентичність. Дві тисячі років не зістарили Євангеліє ― воно залишається тією ж свіжою новиною і радісним посланням Бога людям. Іноді нам здається, що обряд закрив собою віру, що ми заплуталися в «переказах давнини глибокої», що життя Церкви потемнішало, немов лик на чудотворній іконі, та ще й покрилося зверху важкою оправою. Але приходить Великдень і виганяє геть сумніви і страхи. Як вовкулаки від співу півня і від перших ранкових променів поспішають у свої нори й підземелля, так і всяка роздвоєність душі й усяка хула на Істину зникають у пасхальному калатанні дзвонів і переможному «Христос Воскрес!».

Пасхальною радістю треба жити не одним тижнем на рік. Її потрібно ловити й утримувати, як зловив і втримав милоть* Іллі його учень Єлисей. Для того, щоб ми були здатні виконати заповіт апостола Павла «завжди радійте», Церква простягає пасхальну нитку крізь цілий рік звичайного життя, і вузликами на цій нитці зав'язаний недільний день. Це ― малий Великдень, Антипасха, не в сенсі «проти», а в сенсі «замість». Коли були живі Петро й Павло, у Церкви, звичайно, не було свята Первоверховних Апостолів. Поки була жива Богородиця, не було сумного й величного успенського торжества. А що ж було у Церкви, коли не було Успіння й Покрови, Введення і пам'яті Апостолів? У Церкви був недільний день. Це перше свято нового людства, завдяки якому наш зв'язок з первісною Церквою і з колискою благодаті зберігається і не рветься.

* Милоть ― верхній одяг з овечої шкіри.

фото: А. ВасилюкВ основі світу лежить седмиця. Число шість вказує на створений світ, а число сім ― нагадує про те, що створене покрите благословенням. Тут ― ключ до розуміння святкування суботи. У сьомий день, тобто в суботу, Бог благословив те, що створив, і, відпочиваючи в суботу від щоденних справ, людина повинна була розмірковувати про справи Творця, славити Його за те, що Він усе навдивовиж улаштував. У суботу людина не повинна була проявляти влади над творінням ― копати, рубати, розпалювати вогонь. Молитва, відпочинок і роздуми про Бога повинні були наповнювати суботу. Але оскільки людина згрішила і потрапила під владу спокусника, її потрібно було рятувати, а разом із нею й увесь Всесвіт. Субота не зцілювала людину, а лише підтримувала в ній духовне життя. Христос зцілив людину і зробив це в перший день тижня ― в неділю.

Спокута світу ― справа більшої любові, ніж створення світу. Те, що Господь, не стомлюючись, створив дивовижний світ, свідчить про Його всемогутність і розум. А те, що Він послав Єдинородного Сина, щоб у Ньому врятувався світ, свідчить про Його любов. Що ж нам робити? За що нам більше Богу дякувати? За всемогутність ― чи за любов до нас, грішних? Церква каже: за любов. Церква не скасовує суботу, називає її святом, наповнює молитвою. Але вище за суботу Церква ставить перший день ― неділю. Цей день ми святкуємо більше, і він для нас ― вічне нагадування про Того, Хто полюбив нас і віддав Себе за нас.

 

Неділя ― одночасно день перший і день восьмий. Перший ― всередині седмичного циклу, восьмий ― як розрив кільця і вихід за межі. У той перший день, день творіння, Господь створив світло і відділив світло від темряви. Як радісно помітити подібність до дня недільного. Адже і Воскреслий Христос переміг темряву, зробив її явною і дав можливість людині вийти з неї на світло. Що стосується дня восьмого, то літургійне святкування недільного дня робить нас спільниками блаженної вічності, того вічного шлюбного бенкету, про який говорить Євангеліє. Саме восьмим днем називають майбутній вік Отці. Сьомий день творіння, в який Бог нічого нового не створює, але керує вже створеним, триває досі. З пришестям Христа і Його праведним Судом почнеться новий день ― восьмий ― і Царство Христове, йому ж не буде кінця. Так у святкуванні недільного дня з'єднуються обидва кінці історії ― її творчий початок і її грандіозне завершення. І вся розкіш цієї богословської трапези доступна кожній людині, що бере участь у недільній молитві.

До речі, і Воскресіння Христове ― восьме за числом у Біблії і перше за змістом. До нього було три у Старому Завіті: воскрешали отроків Ілля та Єлисей, і один мрець воскрес, упавши на кістки Єлисея. У Новому Завіті Господь воскресив сина Наїнської вдови, дочку Іаїра, і Лазаря. Сьомим було воскресіння багатьох святих у Єрусалимі під час Хресного страждання Спасителя (Мф. 27, 52-53). А Сам Господь воскрес восьмим. Але як воскрес? Воскрес для вічного життя, над яким смерть не має влади. Всі відроджені раніше потім усе ж таки померли, тому що природа їхня не була перетвореною. Лише Господь відкрив нам ворота Вічності, до кінця перемігши смерть. Ось і виходить: Його Воскресіння ― восьме за числом і перше за змістом. Такий же і Його день, День Господній, неділя.

У церковнослов’янській, а також російській мові перший день тижня носить ім'я головного християнського догмату. У всіх на світі це або день Сонця, або просто перший день. А в церковнослов’янській ― «воскресение». Знаєте, яке можна підібрати однокореневе до нього слово? Іскра. І там, і там корінь ― скр. Цей корінь говорить про спалах, подолання темряви, творчий початок. В інших мовах Воскреслого Христа називають Усталим, Котрий устав, підвівся, а в церковнослов’янській мові є для цього особливе слово. Так і про лід, що ламається на річці, яка по весні оживає, в українських селах кажуть: «крига скресла».

Російське слово «крестьянин» ― це інакше звучання слова «християнин». Наше «спасибі» ― це побажання спасіння від Господа: «Спаси Бог». І головний день нашого відпочинку ― це вічне нагадування про перемогу над смертю. Залишилося тільки привести наше повсякденне життя у відповідність із мовою, що зберігає в собі безліч нагадувань про християнську віру. І якщо ця відповідність матиме місце ― ми будемо найбільш євангельським народом на планеті.

Опублiковано: № 2 (21) Дата публiкацiї на сайтi: 06 September 2007

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
День восьмий

День восьмий

Андрій Ткачов
Журнал «Отрок.ua»
У всіх на світі перший день тижня ― це або день Сонця, або просто перший день. А в церковнослов’янській мові ― «воскресение». В інших мовах Воскреслого Христа називають Усталим, Котрий устав, підвівся, а в церковнослов’янській мові є для цього особливе слово. І головний день нашого відпочинку ― це вічне нагадування про перемогу над смертю.
Розмiстити анонс

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: