Дим без вогню

 Я знаю діла твої, що ти не холодний, ані гарячий...
(Об'явл. 3, 15)

 

Люди, які мало знають про Церкву, але тягнуться до неї інтуїтивно, заходять у храми з однією метою ― «свічку поставити». Про це свічкове благочестя можна багато говорити; можна навіть справедливо обурюватися на нього, якщо віра, зі свічки розпочавшись, на одній лише свічці й закінчується. Але відзначимо одну найважливішу особливість православного світогляду. У храмі має бути живий вогонь! Не «може бути», а саме має бути. Під час здійснення літургії на престолі неодмінно повинні бути дві запалені свічки. Семисвічник може бути відсутнім (він з'явився в наших храмах досить пізно), а от без свічок на Престолі ― не можна. Свічконосець з лампадою передує Малому й Великому входу. Свічки традиційно горять у руках Архієрея (дикирій і трикирій), у руках тих, кого вінчають, і тих, кого хрестять. Не можна без вогню, без живого вогню, на тлі якого електричне світло сприймається, в кращому випадку, як щось неживе або театральне, а в гіршому – як щось блюзнірське.

Розмову цю розпочато не з метою підтримання свічкової промисловості. Ієрархія смислів у Церкві побудована так, щоб зводити свідомість віруючих людей від видимого ― до невидимого, від земного ― до небесного.

Про що нам говорить необхідність вогню живого, а не холодного й оманливого? Про те, що не можна служити Богу холодно, мляво, абияк, за подобою зимового сонця, що світить, але не гріє.

Потрібна ревність до Господа Бога, заради зігрівання якої, думаю, ми й здійснюємо щорічно пам'ять пророка Іллі. Той дбав про славу Істинного Бога і зводив вогонь на жертву для викриття брехні й напоумлення народу. Про вогонь, який Він прийшов звести на землю, говорив Христос. І як Він хотів, щоб вогонь цей уже запалав! Не даремно і Дух Святий зійшов на учнів у вигляді вогненних язиків, щоб очищати, не обпалюючи. Щоб реально зігрівати людей неземною силою. На спогад цього вогню, можна думати, і Церква не бажає здійснювати богослужіння інакше як тільки при м'якому й живому, такому, що зігріває, але водночас здатне й обпалити, світлі лампад і свічок.

Тепер подивимося на себе. Де вогонь? Де світло й тепло, які розсіюють морок і холод? Де ревність до Господа Саваофа? Звичайно, у відповідь покажуть пальцем туди й сюди, назвуть кілька імен і наведуть десяток прикладів. Усе, мовляв, гаразд. Але хіба це все, що повинно бути? Хіба наше церковне буття повсюдно світить і гріє? Питання жахливе, бо категоричне й вимагає прямої відповіді. І питання це висить у повітрі протягом усієї християнської історії, але чутним для вух совісті воно стає лише тоді, коли ми вчитуємося в Євангеліє і вдивляємось у себе. І ось питання почуте й виголошене, а у відповідь звучить: «все гаразд, переживати нема про що!» Боюся, що люди, які відповідають так, вступають у ворожнечу з Господом Ісусом Христом. Адже ж Він знає, що не все гаразд. Та й, по правді кажучи, того, що кожен із нас окремо знає, достатньо, щоб назавжди забути слівце «о'кей». Усе дуже навіть не гаразд. І не тому, що є гріхи, а тому, що немає вогню, в якому традиційно спалюють і очищають усяку нечистоту.

І що робити? А ось що ― роздмухувати вогонь, який раніше яскраво горів, а тепер ледь тліє. Зігрівати в собі і в інших ревність до Господа і дбання про спасіння. Від малого вогню запалювати безліч свічок, і не просто лаяти темряву, але й сприяти примноженню світла.

Люди можуть працювати «з вогником», із запалом. Вміють із тим же запалом танцювати й веселитися. Можуть дуже азартно й захоплено ставитися до бізнесу й буденних справ. Будують, садять, шиють, купують і продають часто дуже старанно, і активно, і з любов'ю. А ось моляться і Богу служать зазвичай так, як мокре горить ― ледве-ледве. За тяжку повинність й обтяжливе заняття вважають службу і молитву не тільки парафіяни, але часто й самі саном наділені. Що це таке? Це повторення гріха, в якому були винні давні євреї. Вони нарікали, що служіння Богові вимагає великих зусиль, а користі від цього служіння не видно. Тепер почитаємо історію ― що з цими ремствувачами стало, і зрозуміємо, що на нас може чекати щось гірше.

Адже ми без вогню молимося й без вогню проповідуємо. Настільки прісним усе це давно вже стало і так увійшло вже у звичай, що будь-який заїжджий базіка, на велику нашу ганьбу, у концертному залі будь-якого міста без зусиль може зібрати кілька тисяч хрещених людей. І ті годинами будуть слухати уважно його проповідь у клубі або театрі, тому що зголодніли їхні душі без слова Божого. А ми, виходить, взяли ключ розуміння, але й самі не ввійшли, і охочих не впустили...

Та невже ж Господь наш благословив нас на таке нудне, прісне і мляве існування, яке ми ведемо? Невже Він благоволить до цього способу марнування життя? Не може цього бути! Потрібен вогонь ― і на Престолі, і в розумі, і в серці.

Є, однак, серед нас і такі, кого треба стримувати. Це ті, у кого є ревність, але недоречна. Це ті, хто зважився приклеїти ярлик останніх до наших часів і нікого більше слухати не хоче. Таким заздалегідь усе ясно: і де антихрист народиться, і кому в спасінні відмовлено. Але й ці ревнителі з'явилися в нас тільки через беззубість і неживу стерильність парафіяльного життя. Було б наше життя гарячим і красивим, чи поїхали б ці «ревнителі» до сумнівних старців за дивними благословеннями? Не думаю! Вони жили б на місці, живлячись Євхаристією і виконуючи заповіді. Вони були б повні тим, що рясно подається Воскреслим Христом через Євхаристію, і не мали б потреби в інших дарах, інших ученнях і посилених есхатологічних страхах.

Так, до речі, було й на Заході. Змертвіння католицизму породило протестантизм. А безжиттєвість протестантизму породила бажання оновитися духом. Але замість оновлення відбулося народження хибного харизматизму й поглиблення роздробленості. Так і в нас будь-який пастир, який не палає, а «коптить», винен у примноженні сектантства й у відступленні людей від живого Христа «до далекого краю».

Потрібен вогонь, потрібна віра. Якщо віра є, то вона світить і гріє. А якщо немає світла й вогню, то й віри немає. Є лише оманлива видимість, що викликає законне роздратування. Для оманливої видимості є свій вогонь ― той, що не згасне. І якщо справжнього вогню не буде, то неодмінно настане час того страшного вогню, від якого хай позбавить Господь усяку душу.

Будемо думати про це, купуючи свічки й запалюючи лампадки. Думати, щоб вогонь видимий, який м'яко висвітлює лик Христовий і лик Матері Його, став із часом духовним вогнем, що спопеляє наші внутрішні пристрасті й очищує серця наші.

Дата публiкацiї на сайтi: 30 August 2012

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Дим без вогню

Дим без вогню

Андрій Ткачов
Журнал «Отрок.ua»
Люди можуть працювати з «вогником», із запалом. Вміють із тим же запалом танцювати й веселитися. Можуть дуже азартно й захоплено ставитися до бізнесу й буденних справ. Будують, садять, шиють, купують і продають часто дуже старанно, і активно, і з любов’ю. А ось моляться і Богу служать зазвичай так, як мокре горить ― ледве-ледве.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 10 з 10
03:12 13.09.2012 | Игорь
Так уж получилось что я молюсь в алтаре и во время Херувимской песни я прямо чувствую как электризуется воздух в храме,я молчу уж о Евхаристическом каноне...Неужели я один это ощущаю?Ведь не параноики и шизофреники мы с вами,не болящие свт.Игнатий Брянчанинов,свт.Феофан Затворник,прп.Серафим Саровский и многие многие другие...путем элементарного анализа можно понять элементарную истину - Бог есть!Так почему мы не служим ему?Почему обеты крещения не храним?Почему сторонимся и бежим друг от друга как Каин скрывался от Господа после убийства Авеля?Почему почему почему???С этими вопросами и еще с многими другими я просыпаюсь утром и ложусь вечером.Спасибо отец Андрей,прочитав статью я понял,что я не один такой.Спаси вас Господи!
03:11 13.09.2012 | Игорь
...Вы свет миру!..Это сказано не только для апостолов,это сказано и для каждого из нас,кто родился от воды и духа!Перестали мы читать Деяния Святых Апостолов!А книга эта написана не для дяди Пети и тёти Моти,а для тебя православный!Только задумайтесь что должно было быть в уме и сердце первомученика архидиакона Стефана который умирая страшной и мучительной смертью просил прощения для мучителей?Почему никто уже не спрашивает у себя почему он так делал?Спросите у себя почему убиенный о.Даниил Сысоев был в у себя в храме в 23.30?Простите меня Отцы,братья и сестры,но я уже 17 лет в церкви и до сих пор ничего не могу понять!Почему носители Божественного Откровения спят?Почему нет живого слова которое зажигает сердца?Почему Соборная Литургическая Молитва наша так слаба?Ведь мы исповедуем Живого Бога!Ведь по молитвам нашим может меняться реальность вокруг нас!Ведь на Литургии кроме того что мы видим,происходит еще и то,чего мы не видим и именно это невидимое гораздо важнее видимого!
23:03 05.09.2012 | Александр
Сергей, ну как же, мы вот с женой по вечерам наслаждаемся передачей "На сон грядущим" на КРТ, слава Богу!
12:01 04.09.2012 | Анна
Спасибо.
08:02 04.09.2012 | Наталья
видимо, ошибка в предложении
.... по подобию зимнего солнца, что светит, но (не)греет.
За статью, спасибо, о.Андрею!
16:20 02.09.2012 | Светлана
Спасибо, впервые за несколько лет слышу здоровую самокритику без кокетства от священника.
17:17 31.08.2012 | Роман
Спасибо о. Андрей за огонь!
10:40 31.08.2012 | Галина
Актуально! Спасибо.
"Таким заранее все ясно: и где антихрист родится, и кому в спасении". Не поняла смысла предложения, что значит "кому в спасении"?

Коментар:
Спасибо, исправили.

18:13 30.08.2012 | Сергей
Спасибо, о. Андрей. Очень не хватает Ваших ежедневных передач на канале Киевская Русь..
17:47 30.08.2012 | Лилия
Аминь.

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: