Свідки Дива

У священному й неприступному Апокаліпсисі Престол Божий зображений в оточенні чотирьох тварин. Вони сповнені очей спереду і ззаду, подібні, відповідно, до лева, теляти, людини й орла, що летить. Вони шестикрилі. Не маючи спокою ні вдень, ні вночі, вони взивають: Cвят, Cвят, Cвят, Господь Бог Вседержитель (Одкр. 4, 6–8). Подібно до того, як великого Бога оспівують чотири особливі істоти, таємниця Богоматеринства на землі була довірена чотирьом особливим людям. Ось їхні імена: Йосиф Обручник, праведна Єлисавета — мати Предтечі, Симеон Богоприїмець і пророчиця Анна.

Йосиф

Старець Йосиф, який нічим не виділявся серед інших і був теслею за фахом, дістав від Господа нечувану благодать. У дні свого дитинства втілений Єдинородний Божий Син, Котрий не має нікого за отця, окрім Бога, називав старого Йосифа татом. Невинні й безгрішні у всіх немовлят уста, незрівнянно святіші у Господа Ісуса, з любов’ю вимовляли це ім’я, що арамейською звучить «авва». Вже одне це змушує затрепетати. Треба було мати надзвичайне смирення й чистоту, щоби бути так ушанованим.

Коли Йосиф дізнався, що Марія вагітна, він не хотів Її викривати, але зважився потай відпустити Її. Справа в тому, що закон наказує скарати смертю дівчину, що втратила цноту до шлюбу. Йосиф вчинив по-новозавітному, тобто порушив букву закону і зробив милість. Милості хочу, а не жертви (Мф. 12, 7) — звучало в його душі. Для того, щоб розвіяти його сумніви, до Йосифа неодноразово посилались Ангели. Не бійся прийняти Марію, дружину твою, бо зачате в Ній — то від Духа Святого; і народить Сина. Даси Йому ім’я Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їхніх (Мф. 1, 20–21). Незабаром Йосифу довелося, знову ж, за велінням Ангела брати Дитя й Матір і тікати до Єгипту. «Що це за Спаситель людей Своїх, що його Самого треба рятувати від убивць і переслідувачів?» — міг подумати праведник. Але він без сумнівів продовжує своє служіння і, як охоронець Господній, тікає у вказану країну, а з часом повертається назад.

Він учив маленького Христа тримати в руках долото, рубанок і стамеску. Столярні інструменти зовсім не змінилися відтоді, тож Христос заробляв Свій земний хліб подібно до тисяч людей, які й сьогодні трудяться руками. Більше того, Йосиф, виконуючи обов’язок батька, вчив Спасителя заповідям, пояснював значення свят і Закон. А неповторюваний в смиренні Ісус — Творець Закону — з любов’ю та цікавістю слухав праведника, котрий знов-таки смиренно говорив про справи Божі.

Все це зворушливо, чудотворно, я би сказав, грандіозно, якби це слово було доречне. Але слово сюди не пасує, оскільки не було нічого грандіозного в маленькому Назареті, а була благодать, котра діяла і проявлялася так, як ніхто з людей не чекав і не міг уявити.

Якщо Йосиф сьогодні буде молитися за нас, то Господь, Який має все у Своїй владі, навряд відмовить тому, кого вшанував тоді на землі тим, що назвав Своїм батьком..

Єлисавета

Єлисавета була по-нашому матушкою, тобто дружиною священика. Вона перша на землі назвала Діву Марію Матір’ю Господа (Лк. 1, 43). Кожен єврей кілька разів на день повинен читати слова з Писання — «шма ісраель!» — тобто «слухай, Ізраїлю». Це короткий символ віри старозавітної Церкви: Слухай, Ізраїлю, Господь Бог твій — Господь єдиний є. Читала цю молитву і Єлисавета, бо вона була праведною перед Богом, бездоганно виконувала заповіді й постанови Господні (Лк. 1, 6). Вона більше за інших вірила і знала, що Господь єдиний і нема іншого. Коли ж родичка її, отроковиця Марія, прийшла до праведниці, Дух Святий викресав з її серця сповідання Христа Господом, а Марії — Матір’ю Господа. Ми так легко і радісно сьогодні називаємо Богородицю Матір’ю Світла, Брамою спасіння, живим Храмом і ще багатьма іншими образами і поетичними висловами завдяки тому, що цю священну працю уславлення Владичиці колись давно почала дружина священика Захарії.

Симеон

Сретенье. НовгородЄлисавета раділа славі Богоматері. Але не лише слава чекала Марію, а й страждання, і подвиг. Про це сказала інша свята людина — Симеон. Натхнення привело його до храму тоді, коли Марія та Йосиф здійснювали законні обряди над Немовлям Спасителем. Не медом були слова Симеона для святої родини. Ось призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання, — і меч душу прошиє Самій же Тобі, — щоб відкрились думки сердець багатьох (Лк.2, 34–35).

Симеон пророкував про хресні страждання Христа. Він, як Давид, мовби бачив перед собою Голгофську трагедію. Бо пси оточили мене, обліг мене натовп злочинців, прокололи вони мої руки та ноги мої. Я висох, рахую всі кості свої, а вони придивляються й бачать нещастя в мені! Вони ділять для себе одежу мою, а про шати мої жереб вони кидають (Пс. 21, 17–18).

Давид бачив лише стражденного Праведника, а Симеон бачив Матір, Яка стоїть поруч. Він бачив, як Її душу проймає незносна скорбота, як ця скорбота робить Богородицю чутливою до всіх скорбот людства і співчутливою до всіх бід Адамового роду. Він бачив, як відкривається перед Нею книга совісті кожної людини, і Вона стає молитовницею за всіх скорботних. Навряд вистачить слів, щоб пояснити все, що він бачив. Навряд Сама Марія до кінця розуміла тоді, що це означає, та лиш запам’ятовувала і складала в серці Своєму все побачене і почуте.

Анна

Четвертою людиною була Анна пророчиця, що прожила з чоловіком лише сім років, а тоді, обпалена скорботою вдівства, повністю віддала себе Богу. В ті дні їй вже виповнилося 84 роки, і весь цей час вона не відходила від храму, постом і молитвою служила Богу вдень і вночі (Лк. 2, 37). Просвітлена й очищена, вона могла впізнати серед багатьох людей, які знаходилися в храмі, Чеснішу за Херувимів із Христом на руках. Анна підійшла до святої родини, стала славити Господа і говорила про Нього всім, хто чекав визволення в Єрусалимі (Лк. 2, 38).

Ця жінка найменш відома з перелічених осіб. Та вона особливо мила нам тому, що впродовж довгих і тяжких десятиліть церковної історії доля Православ’я у нашій країні була ввірена таким ось удовицям й праведницям, котрі не відходили від храму і за змозгою служили Господу і «говорили про Нього усім».

Ось четверо великих, малопомітних під час земного життя, котрі навіки увійшли у біблейську оповідь, і, що радісніше, навіки увійшли в Царство Небесне. Два чоловіка і дві жінки. Тесля і книжник, дружина священика й удовиця. Жодного юного, жодного у квітучих і молодих літах.

Це були люди, котрі багаторічним життям і вірністю Закону довели Богу свою любов до Нього. Люди, котрі перенесли чимало нещасть і випробувань. Вони вже нічого не чекали і не хотіли для себе на землі. Всі їхні думки линули до майбутнього життя. Весь запал ще не холодного серця був спрямований на очікування Спасителя. Саме тому їм і лише їм Господь відкрив таємницю Богоматеринства. Навіть не всю таємницю, а лише окремі грані її.

Для того, щоб чистими очима дивитися на ікони Богородиці, чистими вустами повторювати Їй слідом за Архангелом: «Радій, Благодатна», — потрібно вдивлятись і в ці священні фігури, котрі, подібно до чотирьох тварин, оточують у євангельській оповіді Приснодіву і закликають нас принести їй належну хвалу.

Опублiковано: № 1 (25) Дата публiкацiї на сайтi: 13 September 2007

Дорогі читачі Отрока! Сайт журналу вкрай потребує вашої підтримки.
Бажаючим надати допомогу прохання перераховувати кошти на картку Приватбанку 5457082237090555.

Код для блогiв / сайтiв
Свідки Дива

Свідки Дива

Андрій Ткачов
Журнал «Отрок.ua»
У священному й неприступному Апокаліпсисі Престол Божий зображений в оточенні чотирьох тварин. Подібно до того, як великого Бога оспівують чотири особливі істоти, таємниця Богоматеринства на землі була довірена чотирьом особливим людям. Ось їхні імена: Йосиф Обручник, праведна Єлисавета — мати Предтечі, Симеон Богоприїмець і пророчиця Анна.
Розмiстити анонс

Результати 1 - 1 з 1
23:51 09.11.2007 | Анна
Благодарю Вас о.Андрей за те теплые для души минуты,когда читаешь Ваши эссе.Спаси Вас Господь.

Додати Ваш коментар:

Ваш коментар буде видалено, якщо він містить:

  1. Неповагу до авторів статей та коментарів.
  2. Висловлення думок щодо особистості автора або не за темою статті, з’ясування стосунків між коментаторами, а також інші форми переходу на особистості.
  3. З’ясування стосунків з модератором.
  4. Власні чи будь-чиї поетичні або прозаїчні твори, спам, флуд, рекламу і т.п.
*
*
*
Введіть символи, зображені на картинці * Завантажити іншу картинку CAPTCHA image for SPAM prevention
 
Дорогие читатели Отрока! Сайт журнала крайне нуждается в вашей поддержке.
Желающим оказать помощь просьба перечислять средства на карточку Приватбанка 5457082237090555.
Отрок.ua в: